دانشنامه ايرانيکا و تصوير واژگونه کمونيسم در ايران

دانشنامه ايرانيکا و تصوير واژگونه‌ی کمونيسم در ايران

Tarab Haghshenas, “Communism III. IN PERSIA AFTER 1332. 1953”, and Afshin Matin-Asgari, “CONFEDERATION OF IRANIAN STUDENTS; NATIONAL UNION”, In: Encyclopedia Iranica, Vol.  VI, 1993, pp. 105-112 and pp. 122-125.

مدخل اول

موضوع اين نوشته پرداختن به نادرستی‌هايی است که در در جلد ششم دو مدخل دانشنامه‌ ايرانيکا درباره تاريخ و سير حرکت جنبش کمونيستی ايران و کنفدراسيون دانشجويان ايرانی منتشر شدهاست. مدخل مربوط به سير کمونيسم در ايران در فاصله‌ سال‌های ١٣٤٩-١٣٣٩ را آقای تراب حق‌شناس نوشته‌اند. مدخل دوم کنفدراسيون دانشجويان ايرانی نوشته آقای افشین متین عسگری است
درباره‌ تاريخ جنبش کمونيستی ايران ارزيابی‌ها و اختلاف‌ نظرهايی وجود دارد که جای بحث آنها در ايرانيکا نيست. آنچه در این نوشته مورد نظر است، روشن ساختن مواردی است که با وجود ارزيابی‌های گوناگون يا اختلاف نظر درباره تاريخ اين يا آن سازمان کمونيستی در ايران، ارتباطی با تحليل تئوريک و ريشه‌يابی يا ميل و سليقه‌ ما ندارد. من تنها به اين موارد، آن هم تا آنجا که به تاريخ سازمان انقلابی حزب توده ايران در خارج از کشور مربوط می‌شود می‌پردازم و به نادرستی‌هايی که در اين زمينه در مدخل اول مورد بحث عنوان شده است می‌پردازم. گزینش سازمان انقلابی از اين جهت است که در جريان بررسی‌های خود با تاريخ آن سازمان آشنا شده‌ام. اين بررسی‌ها در گفت‌وگوهايی که با آقايان مهدی خانبابا تهرانی و ايرج کشکولی از رهبران آن سازمان داشته‌ام، تحت عنوان نگاهی از درون به جنبش چپ ايران منتشر شده است. آن گفتگوها، نادرستی آرای آقای حق‌شناس را آشکار می‌سازند و به همان ترتيبی که در ايرانيکا طرح شده‌اند يک به يک بررسی می‌شود. در مورد ديگر به نادرستی‌های عنوان شده در مدخلی درباره‌ تاريخ کنفدراسيون محصلين و دانشجويان ايرانی (اتحادیه ملی) خواهم پرداخت. استناد من در اين زمينه کتابی است که درباره‌ی تاريخ کنفدراسيون دانشجویان ایرانی نوشته‌ام.

آقای حق‌شناس درباره‌ی مرحله‌ دوم کمونيسم در ايران در فاصله سال‌های ١٣٣٩ تا ١٣٤٩ می‌نويسند:

“١- گروه کورش لاشايی وابسته به سازمان انقلابی حزب توده “(دانشنامه ايرانيکا، جلد ششم، ص ١٠٦، به نقل از جزنی، صفحه ١٥١-١٤٨)” اين ادعا درست نيست. کورش لاشايی از رهبران سازمان انقلابی حزب توده ايران در خارج از کشور بود که در جريان فعاليت‌ برای فراگرفتن آموزش‌های سياسی و نظامی از طرف آن سازمان به جمهوری توده‌ای چين سفر کرد و سپس برای تدارک مبارزه‌ مسلحانه با رژيم شاه به کردستان رفت. او بعدها بار ديگر به ايران بازگشت و پس از دستگيری و شکنجه در جريان مصاحبه‌ای تلويزيونی اعلام کرد که در اعتقاد به ضرورت انقلاب در ايران و نسخه‌برداری از جمهوری توده‌ای چين راه خطا رفته است. لاشايی به تنهايی به ايران بازگشت و به تنهايی در مصاحبه‌ تلويزيونی شرکت کرد و هيچ کجا از گروهی به نام “گروه لاشايی” سخن به ميان نيامد. رژيم ايران نيز از او به عنوان يکی از رهبران سازمان انقلابی نام برد. حال به چه اعتباری آقای حق‌شناس از گروهی به نام “گروه لاشايی” نام می‌برند، پرسشی است که نمی‌توان پاسخی بر آن يافت.

“٢- سازمان آزادی‌بخش ايران گروهی بود مائوئيستی متشکل از سيروس نهاوندی، محمود جلاير و پرويز واعظ‌زاده.” (همان‌، جلد ششم، صفحه ١٠٧، به نقل از جزنی، صفحه ١٥٠) اين سه نفر عضو سازمان انقلابی بودند و در دهۀ‌ ٦٠ ميلادی برای فراگرفتن آموزش‌های نظامی از طرف آن سازمان به کوبا رفتند. نهاوندی بعدها به ايران بازگشت و از سازمان انقلابی جدا شد و سازمان رهایی‌بخش خلق‌های ایران را تشکيل داد. باید افزود که او پس از دستگیری و همکاری با ساواک، دست به تشکیل سازمان جدیدی بنام سازمان آزادی‌بخش خلق‌های ايران زد. (کلمه‌ی خلق‌ها در نام اين سازمان بار کمونيستی دارد و اين در بيان آقای حق‌شناس از قلم افتاده است). نهاوندی در جريان فعاليت‌های سياسی توسط ساواک شناسايی و دستگير شد. او طبق قول و قراری که با ساواک گذاشت، دست به فراری ساختگی زد و در خدمت پيش‌برد برنامه‌ دستگاه‌های امنيتی قرار گرفت. نهاوندی پس از فرار ساختگی همچنان با پرويز واعظ‌زاده مرجانی که اصلی‌ترين عضو سازمان انقلابی در ايران بود و در شرايط مخفی مبارزه می‌کرد تماس داشت و کوشش می‌کرد فعاليت‌های واعظ‌زاده را زير نظر داشته باشد. واعظ‌زاده سرانجام توسط نهاوندی لو رفت و در جريان يک درگيری مسلحانه با دستگاه‌های امنيتی رژيم در سال ١٣٥٥ کشته شد. حکومت ايران در جريان گزارش اين رویداد درباره‌ واعظ‌زاده اعلام کرد يکی از رهبران سازمان انقلابی که در کوبا آموزش نظامی ديده بود، در جريان درگيری مسلحانه با ماموران امنيتی کشته شد. آقای حق‌شناس بی‌توجه به تمام اين مسايل که به اختصار نوشتم از سازمان رهایی‌بخش خلق‌های ایران نامی به میان نمی‌آورد و به نادرستی از واعظ‌زاده نیز به عنوان عضو سازمان آزادی‌بخش نام می‌برد.

“٣- گروه بهمن قشقايی، عطا و ايرج کشکولی که با سازمان انقلابی در ارتباط بودند.” (همان، صفحه ١٠٧، به نقل از جزنی، صفحه ١٦٠-١٥٩) اين موضوع به شکلی که در مدخل ایرانیکا آمده است درست نيست. بهمن قشقايی خواهرزاده‌ خسرو خان قشقايی بود و جدا از عطا حسن آقايی کشکولی و ايرج کشکولی در اروپا تصميم گرفت به ميان ايل بازگردد و دست به مبارزه‌ مسلحانه بزند. عطا و ايرج کشکولی که به سازمان انقلابی پيوسته و در کوبا تعليمات نظامی ديده بودند، پيرو مشی عمومی سازمان انقلابی برای جنگ چريکی و تدارک مبارزه‌‌ مسلحانه، تصميم گرفتند به ميان ايل بازگردند. ارتباط آنها با بهمن قشقايی بيش‌تر رابطه‌ ايلی بود و به مسايل گروهی و سازمانی مربوط نمی‌شد. ايرج کشکولی می‌گويد: “بهمن قشقايی کمونيست نبود. همه چيز او به ايل و مبارزه‌ عشاير خلاصه می‌شد. بدون ترديد او نيز اميد داشت مبارزه گسترش يابد اما نقطه عزيمتش با ما فرق داشت.” حمید شوکت، نگاهی از درون به جنبش چپ ايران: گفت‌وگو با ايرج کشکولی، (تهران: نشر اختران، ١٣٨٠)، ٥٧

٤- آقای حق‌شناس با اشاره به تشکيل سازمان انقلابی و شمردن اسامی برخی از بنيانگذاران آن، از “مجيد زربخش و علی صفايی” نام می‌برد. (دانشنامه ایرانیکا، جلد ششم، صفحه ١٠٧) در مورد علی صفايی احتمالاً منظورعلی صادقی است. شخصی به نام علی صفايی جزو بنيانگذاران سازمان انقلابی نبوده است. از مجيد زربخش نيز به غلط به عنوان يکی از بنيانگذاران سازمان انقلابی سخن رفته است. زربخش در کنفرانس تدارکاتی مونيخ (فروردين ١٣٤٣) که برای تشکيل سازمان انقلابی تشکیل شد شرکت نداشت. در نخستين کنگره‌ آن سازمان (آذر ١٣٤٣) در آلبانی نیز همین طور. او از آخرين کسانی بود که از حزب توده جدا شد و به سازمان انقلابی حزب توده ایران در خارج از کشور پيوست. زربخش در کنفرانسی که در سال ١٣٤٦ از طرف سازمان انقلابی در بلژيک تشکيل شد شرکت کرد. موضوع‌ بااهميت اين کنفرانس شايد در آن باشد که با پايان کار کنفرانس، سازمان انقلابی عملاً با انشعاب روبه‌رو شد. زربخش جزو کسانی بود که در پی انشعاب گروه کادرها را تشکيل دادند. آقای حق‌شناس درباره گروه کادرها که از سازمان انقلابی جدا شده بود، نامی از زربخش که از بنيانگذاران اين گروه بود به ميان نمی‌آورد. درباره‌ فعاليت گروه کادرها نیز تنها به دو نکته اشاره می‌کند که هر دو نادرست هستند. می‌نويسد: “گروه منشعب کادرها در زمينه‌ ترجمه و پخش نوشته‌های مائوئيستی فعال بودند و برنامه‌ی فارسی راديو پکن را اداره می‌کردند.” (همان‌، صفحه ١٠٧، به نقل از شوکت، جلد اول، صفحه ١٧١، طبری، صفحه ٢٣٨-٢٣٤، جزنی، صفحه ١٥١-١٤٨) يکی از اختلافات اساسی گروه کادرها با سازمان انقلابی بر سر تعبيری بود که از مائوئيسم يا به بيان گروه‌های مائوئيستی از انديشه‌ مائو داشتند. گروه کادرها برخلاف سازمان انقلابی که همه چيز را در پرتو انديشه‌ مائو تعبير و تفسير می‌کرد، بر اين اعتقاد بود که می‌بايست به آثار مارکسيست‌های اروپايی و آنچه پيش از مائو نوشته شده بود نیز توجه داشت و بر همين اساس به ترجمه‌ آثاری از انگلس، بوخارین و لوناچارسکی پرداخت. آقای حق‌شناس به جای اشاره به اين موضوع که خط فاصلی ميان گروه کادرها و سازمان انقلابی بود، آنان را مروج و مترجم آثار مائوئيستی قلمداد می‌کند. حق‌شناس گذشته از اين با منتسب داشتن برنامه‌ فارسی راديو پکن به گروه کادرها نيز به خطا می‌رود. برنامه فارسی راديو پکن ماجرای دیگری بود.

مهدی خانبابا تهرانی يکی از بنيانگذاران سازمان انقلابی در اوايل دهۀ‌ ٦٠ ميلادی از طرف آن سازمان برای کار در بخش فارسی راديو پکن به چين رفت. تهرانی پس از مدتی همکاری با برنامه‌ فارسی راديو پکن به آلمان بازگشت و در جريان اختلاف با سازمان انقلابی از آن تشکيلات جدا شد. او با جدايی از سازمان انقلابی همراه با عده‌ای ديگر در سال ١٣٤٨ گروه کادرها را تشکيل داد. موضوع شرکت و همکاری تهرانی با برنامه‌ فارسی راديو پکن اصولاً مدت‌ها پيش از تشکيل گروه کادرها پايان يافته بود (حميد شوکت، نگاهی از درون به جنبش چپ ايران: گفت‌وگو با مهدی خانبابا تهرانی (تهران: شرکت سهامی انتشار، ١٣٨٠، صفحه١٩٠-١٨٧) شگفت آنکه يکی از منابع مورد استفاده‌ آقای حق‌شناس درباره‌ گروه کادرها و مسئله‌ شرکت آن گروه در برنامه‌ی فارسی راديو پکن، کتاب گفتگوهای من با تهرانی است. حال آنکه در آن گفتگوها به روشنی به نقش سازمان انقلابی و تهرانی در برنامه‌ فارسی راديو پکن اشاره شده است. آن هم هنگامی که هنوز هيچ نام و نشانی از گروه کادرها در ميان نبود.

٥- آقای حق‌شناس در مورد سازمان مارکسيستی- لنينيستی توفان و به ويژه سه تن از اعضای رهبری حزب توده ايران نيز اطلاعات نادرستی را طرح می‌کند: “پس از کنگره بيستم حزب کمونيست شوروی در سال ١٩٥٦، سه عضو پيشين رهبری حزب توده، غلامحسين، فروتن، احمد قاسمی و عباس سغايی از اردوگاه شرق به فرانسه گريختند. آنها در ١٠ دسامبر ١٩٦٣ مخالفت خود را با رهبری حزب توده اعلام کردند و به دنبال آن به سازمان انقلابی پيوستند…” (دانشنامه ايرانيکا، جلد ششم، صفحه ١٠٧) گریختن رهبران معترض حزب توده به غرب پس از کنگره‌ بيستم حزب کمونيست شوروی در سال ١٩٥٦ انجام نگرفت. اين اقدام سال‌ها بعد در اوج اختلافات ميان چين و شوروی و پس از تشکيل سازمان انقلابی در سال ١٩٦٥ انجام شد. وگرنه معنايی نداشت که آنها پس از کنگره‌ بيستم از اردوگاه شرق بگريزند و ٩ سال بعد مخالفت خود را با رهبری حزب توده ايران اعلام کنند. گذشته از اين، عبارت “اردوگاه شرق” نيز گنگ و نامفهوم است. آنان از آلمان شرقی گريختند. آن هم نه به فرانسه که به آلمان غربی. علاوه بر اين، تنها دو نفر از رهبران حزب توده به آلمان غربی گريختند و نه سه نفر. پس از گریختن غلامحسين فروتن و عباس سغايی که برنامه‌ آن توسط سازمان انقلابی طرح و اجرا شد، احمد قاسمی موفق شد با موافقت مسئولان آلمان شرقی آن کشور را ترک کند.

٦- آقای حق‌شناس درباره‌ حزب رنجبران ايران می‌نويسد: “حزب رنجبران در ٥ دی‌ماه ١٣٥٨ (دسامبر ١٩٧٩) از ٩ گروه مارکسيستی که اکثراً مائوئيست بودند و در خارج از کشور بر ضد رژيم شاه مبارزه می‌کردند تشکيل شد.” (دانشنامه ايرانيکا، جلد ششم، صفحه ١١٠) اين ادعا درست نيست. از ٩ سازمان و گروهی که حزب رنجبران را تشکيل دادند، تنها دو جريان، يعنی سازمان انقلابی حزب توده ايران و گروه اتحاد مبارزه در راه آزادی طبقه کارگر پیشینه مبارزه با رژيم شاه را در خارج از کشور داشتند. هفت گروه و سازمان ديگر در داخل کشور تشکيل شده بودند و چنين پیشینه‌ای نداشتند. از ميان اين گروه‌ها نيز تنها يک جريان به نام سازمان کمونرها از ساير گروه‌های تشکيل‌دهند‌ه‌ حزب رنجبران در داخل کشور برتر از بقیه بود و وزنه ای به شمار می‌آمد رهبر این سازمان بهروز راد نام داشت که با تشکیل حزب رنجبران در کنار محسن رضوانی (سازمان انقلابی) و مجيد زربخش (گروه اتحاد مبارزه…) به عضويت دفتر سياسی حزب رنجبران درآمد. این گزینش به معنای وحدت نيروهای کمونيستی داخل و خارج از کشور در تشکيل حزبی بود که می‌بايست منحصراً از گروه‌هايی که در خارج از کشور تشکيل می‌شدند نباشد. آقای حق‌شناس بی‌‌توجه به اين ظرافت‌ها که با تاريخ و سرنوشت جنبش کمونيستی ايران پيوند خورده است، ادعا می‌کند حزب رنجبران از ٩ گروه اکثراً مائوئيستی که در خارج از کشور بر ضد رژيم شاه مبارزه می‌کردند تشکيل شد. او در ادامه‌ اين ارزيابی، در اشاره به نام رهبران حزب رنجبران، از بهروز راد، رهبر گروه کمونرها، يعنی تنها گروه مهمی که از داخل کشور به حزب رنجبران پيوست و درست به اين اعتبار به عضويت در بالاترين ارکان رهبری و تصميم‌گيری حزب برگزیده شد نام نمی‌برد. در همين قسمت سهواً به جای عطا حسن آقايی کشکولی، از علی کشکولی به عنوان يکی از رهبران حزب رنجبران نام برده شده است. شخصی به نام علی کشکولی در رهبری حزب رنجبران نبود.

گذشته از این، می‌بايست به روش کار آقای حق‌شناس نيز خرده گرفت. منابع مورد استفاده‌ او در شش موردی که بدان پرداختم، در سه مورد کتابی از بيژن جزنی است. چگونه ممکن است مدخلی درباره‌ تاريخ جنبش کمونيستی، آن هم سازمان‌های خارج از کشور نوشت و تنها به يک منبع، آن هم کتاب بيژن جزنی رجوع کرد؟ مارکسيسم جزنی، متاثر از مارکسيسم روسی بود. نمی‌توان گوشه‌هايی از تاريخ جنبش کمونيستی خارج از کشور را با استناد به نوشته‌های کسی که پیشینه‌ ستيز با کمونيسم چينی و سازمان انقلابی داشت نوشت و به منابع ديگر بی‌اعتنا ماند. چرا آقای حق‌شناس در پاريس که امکان دسترسی به ده‌ها مقاله و روزنامه و نشريه و کتاب درباره‌ جنبش کمونيستی ايران فراهم است، هنوز هم کتاب جزنی را ملاک کار خود قرار می‌دهد و به يک سند يا نوشته، به يک روزنامه يا نشريه‌ سازمان انقلابی و گروه کادرها يا حزب رنجبران رجوع نمی‌کند و برای نوشتن آنچه در نظر دارد، آنها را مورد بررسی نقادانه قرار نمی‌دهد؟

مدخل دوم

مقاله‌ی دوم متن مفصلی است در مورد جنبش دانشجويی خارج از کشور و کنفدراسيون جهانی محصلين و دانشجويان ايرانی (اتحاديه ملی) که توسط آقای افشين متين عسگری نوشته شده است. اين نوشته اگرچه تصوير کم‌وبيش همه‌جانبه‌ای از کنفدراسيون و جنبش دانشجويانمدخل دوم متن مفصلی است در مورد جنبش دانشجويی خارج از کشور و کنفدراسيون جهانی محصلين و دانشجويان ايرانی (اتحاديه ملی) که آقای افشين متين عسگری نوشته است. اين نوشته اگرچه تصوير کم‌وبيش همه‌جانبه‌ای از کنفدراسيون و جنبش دانشجويان ايرانی به دست می‌دهد و عاری از ضعف‌های نوشته‌ آقای حق‌شناس است، اما آنجا که به خطا رود دچار لغزش‌هايی جدی می‌شود. از اين دیدگاه، اگر نادرستی نوشته‌های آقای حق‌شناس آشکار و پيش‌پاافتاده‌اند، خطای ادعاهای آقای متين عسگری در تصوير واژگونه‌ای که ارائه می‌دهند اساسی و بنيادينند. ناگفته نماند که با برخی از داوری‌های او درباره‌ تاريخ کنفدراسيون نيز موافق نيستم که جای بحث در اين نوشته ندارد. چنانکه پيش‌تر اشاره کردم، اختلاف نظر يا ميل و سليقه‌ ما درباره تاریخ کنفدراسیون موضوع اين نوشته نيستند. بنابراين به دو مورد که به لحاظ واقعيت تاريخی نادرست هستند اشاره می‌کنم و می‌گذرم. نخستین مورد مسئله‌ غيرقانونی ساختن کنفدراسيون توسط رژيم شاه است. آقای متين عسگری درباره مسئله‌ غيرقانونی شدن کنفدراسيون می‌نویسد: “در سال ١٣٥٠ (١٩٧١)، پس از آن که چريک‌های فدائی دست به اقدام پارتيزانی محدود، اما موثر بر ضد رژيم زدند (آبراهاميان، ١٩٨٠، صفحه ١٢-٣) رژيم کنفدراسيون را غيرقانونی و عضويت در آن را جرم دانست. هرچند که کنفدراسيون همچنان به عضوگيری در خارج از کشور ادامه داد.” (همان، صفحه ١٢٥) اين نظر درست نيست و مسئله‌ غيرقانونی شدن کنفدراسيون ماجرای ديگری دارد.

سياوش بهزادی، دادستان ارتش در آستانه‌ تشکيل کنگره دوازدهم کنفدراسيون که در اسفند ١٣٤٩ (مارس ١٩٧١) برگذار شد، آن سازمان را ممنوع اعلام کرد. رژيم ايران با استناد به قانونی که در سال ١٣١٠ در دوره پادشاهی رضا شاه برای پيگرد کمونيست‌ها از تصويب مجلس گذشته بود و مرام اشتراکی را مغاير با امنيت و استقلال کشور می‌شمارد، کنفدراسيون را غيرقانونی دانست. دانشجويان عضو کنفدراسيون تا پايان اسفند ١٣٤٩ (٢٠ مارس ١٩٧١) فرصت داشتند با مراجعه به يکی از نمايندگی‌های دولت ايران، عدم عضويت را خود را کنفدراسيون به آگاهی مقامات رسمی کشور در خارج برسانند. به گفته‌ سياوش بهزادی، دانشجويان عضو در کنفدراسیون در صورت پيروی از اين دستور از تعقيب قانونی معاف می‌شدند. ادامه‌ عضويت در کنفدراسيون پس از پايان مهلت مقرر جرم بود و بين سه تا ده سال زندان داشت. تهديد رژيم در مهلتی که برای کنفدراسيون باقی بود به بحث‌های بسیاری در آن سازمان دامن زد. هراس رهبران کنفدراسيون از آن بود مبادا اين تهديد باعث شود شمار زيادی از دانشجويان کنفدراسيون را ترک کنند و رهبری آن سازمان منزوی شود. برای رویارویی با تهديد رژيم که زندگی کنفدراسيون را به خطر می‌انداخت راه‌های گوناگونی پيشنهاد شد که موضوع بحث اين نوشته نيست (برای آگاهی بيشتر در این زمینه بنگرید به حميد شوکت، تاريخ کنفدراسيون جهانی محصلين و دانشجويان ايرانی (اتحاديه ملی)، جلد اول، تهران: نشر عطايی، ١٣٧٨، ٣١٣-٣٠٢

بنا بر گزارش روزنامه‌های ایران و اسناد کنفدراسيون، سياوش بهزادی برای نخستين بار در ژانويه ١٩٧١ موضوع غيرقانونی بودن کنفدراسيون را طرح کرد. شرکت گسترده و بی‌سابقه دانشجويان در کنگره‌ دوازدهم آن سازمان که در شهر فرانکفورت آلمان غربی برگزار شد، نشان داد که رژيم ايران در تاکتيک خود برای ايجاد هراس در دانشجويان و منزوی ساختن رهبران کنفدراسیون با شکست روبه‌رو شده بود. اما اين‌ها چه ارتباطی با مبارز چريکی، يعنی آنچه آقای متين عسگری به نقل از یرواند آبراهامیان دليل ممنوع ساختن کنفدراسيون خوانده است دارد؟ هيچ
نخستين اقدام تاريخی چريک‌ها در شامگاه ١٩ بهمن ١٣٤٩ با حمله به پاسگاه ژاندارمری در جنگل‌های سياهکل رخ داد. (متين عسگری به نقل از آبراهاميان به غلط از سال ١٣٥٠ ياد می‌کند و اقدام چريک‌ها را در سياهکل عامل ممنوع شدن کنفدراسيون می‌داند.) اگر بپذيريم که دستگاه‌های امنيتی ايران از طرح تا تصويب و سپس اعلام غيرقانونی بودن کنفدراسيون مدتی وقت لازم داشتند، پی می‌بریم که اين مسئله چند ماه پيش از آغاز مبارزا چريکی و رویداد سياهکل در دستور کار رژيم ايران قرار داشته است. اما اگر حتی ژانويه‌ ١٩٧١، يعنی تاريخ اعلام غيرقانونی بودن کنفدراسيون را نيز ملاک بگيريم، هنوز تا رویداد سياهکل و رسيدن خبر آن به کنفدراسيون دست کم چند هفته فاصله است. پس چگونه ممکن بود به ادعای آقای متين عسگری که به نقل از آبراهاميان صورت گرفته است بپذيريم که ممنوع ساختن آن سازمان واکنش رژيم به مبارزه‌ چريک‌ها بوده است؟

بر اين اساس، رویداد سياهکل نقشی در ممنوع ساختن کنفدراسيون نداشته است. اما اهميت قضيه در چيست و خطای چند ماهه يا چند هفته‌ای گفته شده در اين‌ زمینه چه نقشی در موضوع مورد بحث دارد؟
ممنوع کردن کنفدراسيون نقشی انکارناپذیر در رشد افراط‌گرايی در آن سازمان داشت. گرايش بارزی در درون کنفدراسيون تنها راه رویارویی با اين تصمیم را در ادامه مبارزه همه‌جانبه با رژيم ايران جست‌وجو کرد. اين مبارزه بازتاب آشکارش را در نظريه‌ ضرورت طرح سرنگونی رژيم در مصوبه‌های کنفدراسيون بازيافت. رژيم شاه در ادامه‌ خطاهای بی‌شمارش در چگونگی رویارویی با جنبش دانشجويی خارج از کشور، طرح غيرقانونی ساختن کنفدراسيون را پيش کشيد و آتش خشم دانشجويان را شعله‌ور ساخت. گروهی اندک در کنفدراسيون با آغوش باز به استقبال اين تاکتيک نابخردانه‌ رژيم رفتند و اعلام کردند تنها پاسخ ممکن، قاطعيت و ايستادگی تا به آخر است. ديری نپاييد که عناصر مردد و محتاط درون جنبش دانشجويی را نیز با خود همراه ساختند يا به انزوا کشاندند. رژيم ايران با طرح ممنوع ساختن کنفدراسيون، راه چيرگی مدافعان رویارویی افراطی در جنبش دانشجويی و کنفدراسيون را با خود هموار کرد. از اين ديدگاه، جست‌وجوی دليل ممنوع ساختن کنفدراسيون و بانيان آن در دستگاه‌های امنيتی ايران، در شناخت از تاريخ جنبش دانشجويی اهميتی انکارناپذیر دارد. آقای متين عسگری نه تنها کم‌ترين پاسخی به هيچ يک از اين مسايل نمی‌دهد، بلکه با اعلام مبارزه‌ چريک‌ها به عنوان دلیل ممنوع کردن کنفدراسيون ادعای نادرستی را پیش می‌کشد. ادعايی که نه با تقويم و نه با تاريخ جنبش دانشجويی ايران خوانیی ندارد. شايد اين امر نشانه خطای دیگر آقای متين عسگری درباره‌ دامنه و درجه‌ نفوذ مدافعان سازمان‌های چريکی و کم‌بهايی به نقش و قدرت بی‌همتای سازمان‌های مائوئيستی در کنفدراسيون باشد. اودر مورد ديگری نيز که به آخرين سال‌های فعاليت کنفدراسيون مربوط می‌شود راه خطا رفته‌ است. می‌نويسد: “در ژوئن ١٩٧٦ ساواک اطلاعاتی را نه تنها در مورد دانشجويان ايرانی، بلکه همچنين شهروندان خارجی و از جمله نمايندگان پارلمان انگلستان جمع‌آوری می‌کرد.” (تايمز، ٢٣ ژوئيه ١٩٧٦، صفحه ١٠٧) مقالات جک اندرسون، مفسر واشنگتن پست به بی‌اعتبار ساختن رژيم شاه کمک کرد و باعث شد کنگره‌ی آمريکا به تحقيقاتی درباره‌ی فعاليت‌های ساواک در ايالات متحده دست زند.” (واشینگتن پست، ٢٩ اکتبر ١٩٧٦، صفحه ١٥٦، نوامبر ١٩٧٦، صفحه د. س ١١ دورمن و فرهنگ، صفحه ١٤٦)» (ايرانيکا، جلد ششم، صفحه ٥-١٢٤)

در گفتگوهايی که با مهدی خانبابا تهرانی داشتم، او که خود در جريان سازمان‌دهی اشغال کنسولگری ايران در ژنو شرکت داشت، تصوير ديگری از برنامه ساواک و جمع‌آوری اطلاعات درباره شهروندان خارجی که جنجال فراوانی را در مطبوعات غرب بر ضد رژيم شاه برانگيخت طرح می‌کند. تهرانی می‌گوید: “در جريان اشغال سفارت در ژنو اسناد ساواک به دست ما افتاد. پس از تنظيم اين اسناد، در کميسيونی که ترتيب داده بوديم، راه افتاديم در سراسر جهان و با طرح اسناد، مبارزه تبليغاتی وسيعی عليه رژيم شاه را سازمان داديم… ما در اسناد به دست آمده در سفارتخانه‌های ايران در ژنو و بن شيطنت کوچکی کرديم که به نظر من از لحاظ تاريخی مجاز بوديم … اسناد فراوانی که از مرکز ساواک در ژنو به دست آمد نشان داد مامورين ساواک در تمام کشورهای اروپايی و آمريکا عليه فعالين اپوزيسيون و به ويژه کنفدراسيون اطلاعات جمع‌آوری کرده و در رابطه با سازمان‌های جاسوس خارجی عليه فعالين کنفدراسيون و ساير نيروهای اپوزيسيون پرونده سازی می‌کنند. با بررسی اسناد به دست آمده محاسبه کرديم که طرح اسناد در افکار عمومی زمانی حساسيت ايجاد می‌کند که ثابت کنيم سازمان امنيت شاه قوانين و آزادی‌های مرسوم مربوط به شهروندان اروپايی را هم رعايت نکرده و برای مثال حريم آزادی و مصونيت پارلمانی اعضای پارلمان انگلستان را هم نقض می‌کند … در اين جا ما از اين گونه فلفل‌ نمک‌ها دست اسناد زديم تا اين مشکل را از سر راه برداشته و اسناد در افکار عمومی طرح شود. يعنی گزارشاتی عرضه کرديم که نشان می‌داد برخی از شهروندان اروپايی نيز تحت تعقيب و مراقبت ساواک بوده‌اند. همين مسئله کليدی شد برای طرح وسيع اسناد ساواک در افکار بين‌المللی … من وقتی به پارلمان انگليس رفتم و يکی از اين اسناد فلفل نمکی را مطرح کردم، تمامی روزنامه‌های پرتيراژ انگليس چون گاردين، ساندی تايمز و مورنينگ استار ماجرا را انعکاس دادند … بر همين اساس، استراتژی افشای جنايات ساواک در چندين کشور اروپايی و آمريکا را پيش برديم و کارزار تبليغاتی وسيعی برپا شد … عليه جيورجيو آلميرانته، رهبر حزب دست راستی‌های ايتاليا سندی عرضه کرديم که نشان می‌داد در فلان تاريخ در تهران بود و دو بار با نصيری، رييس ساواک ملاقات داشته است. اضافه کرديم که طی اين ملاقات‌ها به ساواک قول همکاری را در سرکوب نيروهای اپوزيسيون ايرانی در ايتاليا توسط دستجات فاشيستی داده است. مجله اکسپرس و کليه نشريات مترقی و دست چپی که عليه فاشيسم در ايتاليا مبارزه می‌کردند به اين اسناد علاقه‌مند شده و مجله اکسپرس پيشنهاد خريد و حق انتشار انحصاری اين سند را به ما داد. با انتشار عمومی اين اسناد در ايتاليا جنجال و کارزار تبليغاتی عليه ساواک برپا شد. روزنامه‌های پرتيراژ معروف ايتاليا جريان را انعکاس داده و با ما پيرامون اين مسئله مصاحبه کردند. در سوئد و سوئيس نيز همين خط را پيش برديم. با اسنادی که عرضه کرديم نشان داديم که چگونه دو تن از وکلای سوئيس، تحت مراقبت و تعقيب ساواک بوده‌اند. همين روش در ديگر کشورهای اروپايی تکرار شد و تا آمريکا پيش رفت. اسناد را در آمريکا نزد خبرنگاران معروفی که تخصص در امور محرمانه بود بردند و به اين ترتيب بزرگ‌ترين جنجال تبليغاتی عليه ساواک انجام گرفت. تا جايی که هنری کيسينجر، وزير خارجه آمريکا گفت: «درباره پليس مخفی ايران در آمريکا تحقيق می‌کنيم و اگر درست باشد خواستار توقف عمليات آن‌ها خواهيم شد.»” (شوکت، نگاهی از درون به جنبش چپ ایران، گفت‌وگو با تهرانی، ٢٩٣-٢٩١) بعيد نيست کسانی گفته‌های تهرانی را بی‌پايه و ساختگی بدانند و بگویند ساواک علاوه بر پرونده‌سازی، تعقيب و شکنجه‌ مخالفان رژيم شاه، شهروندان خارجی و وکلای مجلس کشورهای اروپايی را نيز تحت نظر داشته است. اما مگر نبايد برای اثبات اين ادعا سندی ارائه داد؟ تنها سندی که آقای متين عسگری در اين‌باره ارائه می‌دهد کتاب اسناد به دست‌آمده از سفارت ايران در ژنو است که توسط کنفدراسيون تنظيم شده و آنچه تايمز و واشینگتن پست در اين زمينه نوشته بودند. اما نوشته تايمز و واشینگتن پست بر پايه‌ اسنادی نوشته شده بود که از طرف کنفدراسيون در اختيار روزنامه‌ها قرار گرفت و چندی بعد در مجموعه‌ای به نام اسناد ساواک انتشار يافت. اسناد و کتابی که بنا به گفته‌ تهرانی در موارد ياد شده جعلی بودند. در نتيجه حداقل کاری که می‌بايست انجام می‌گرفت اين بود که در کنار اشاره به آن اسناد و نوشته تايمز و واشینگتن پست، به سخنان تهرانی نیز در اين زمينه اشاره می‌شد. شگفت‌ آنکه آقای متين عسگری در نوشتن مدخل مربوط به کنفدراسيون و جنبش دانشجويی خارج از کشور در ایرانیکا، بارها به کتاب گفتگوهای من با تهرانی رجوع کرده و به آن استناد کرده‌ است. حال آنکه درباره‌ گفته‌های تهرانی در خصوص جعلی بودن آن اسناد که به تفصيل در آن کتاب مورد گفتگو قرار گرفته است هيچ سخنی به ميان نياورده‌ است.

بنا بر آنچه گفته شده، نمی‌توان به اين موضوع پرداخت و مسئوليت نويسندگان اين دو مدخل را در نادرستی‌هايی که از آن سخن رفت ناديده گرفت. اين مسئوليت، به ويژه با اعتباری که دانشنامه ايرانيکا در ميان علاقمندان به تاريخ و فرهنگ ايران کسب کرده است دو چندان است. بايد از مسئولان ايرانيکا خواست تا با توجه به اين موضوع، در چاپ‌های بعدی يا برگ‌های الحاقی نادرستی‌های این دو مدخل را تصحیح کنند.

بررسی کتاب: ویژه هنر و ادبیات، سال یازدهم، شماره ۳۷ و ۳۸، پاییز و زمستان ۱۳۸۰